marți, 14 aprilie 2009

Acidul Folic

Acidul folic

Este o vitamina solubila in apa (hidrosolubila). Denumirea acidului folic isi are originea in cuvantul latin folium (frunza), intrucat prima data a fost obtinut, in conditii de laborator, din frunze de spanac.
Vitamina se distruge usor in procesul pregatirii alimentelor, mari cantitati pierzandu-se in timpul prelucrarii si conservarii legumelor si macinarii graului.
Surse alimentare – drojdia de bere, ficatul, frunzele zarzavaturilor.
Functiile in organism – acidul folic si grupul de compusi inruditi, cunoscut sub denumirea de vitamina Bc, servesc drept coeziune in reactiile chimice implicate in biosinteza proteinei si necesare pentru producerea normala a celulelor rosii ale sangelui si pentru inmultirea celulelor.
Deci, aceasta vitamina este extrem de necesara organismului pentru prducerea celulelor noi: celulele pielii, celulele albe immune ale sangelui, celulele parului, celulele rosii ale sangelui, etc. Dar acidul folic participa si la eliminarea grasimii depuse in ficat si la transformarea unui aminoacid in altul in vederea resintezei proteinelor organismului, intrucat aminoacizii sunt doar parti componente ale lator structuri.
Interactiuni – vitaminele din grupul B-complex: Intrucat organismul are nevoie de acidul folic pentru absorbirea altor componenti ai grupului B (indeosebi a vitamnei B5), insuficienta acidului folic poate provoca deficitul altor vitamine din acest grup.
Alcoolul. Daca faceti abuz de alcool, aveti nevoie de acid folic suplimentar, caci alcoolul reduce asimilarea acestei vitamine in intestin, iar ficatul distrus de alcool, nu este nici el in stare sa utilizeze aceasta vitamina in procesele metabolice.
Administrarea contraceptivelor orale (pastille anticonceptionale), sporeste, de asemenea necesitatea de acid folic in organism si poate provoca, dupa o anumita perioada de timp, insuficienta vitaminei. Combaterea acestui deficit poate deveni o necesitate vitala.
Suplimentarea cu acid folic a alimentatiei femeilor tinere, care folosesc pastile anticonceptionale, poate reduce riscul aparitiei cancerului colului uterin. Intrucat multe femei intrerup administrarea contraceptivelor pentru a ramane gravide, deficitul acidului folic, provocat de folosirea indelungata a pastilelor, poate fi important si din alt punct de vedere: conform unor cercetari recente, administrarea acidului folic poate preveni defectele maduvei spinarii fatului, insa femeile realizeaza in mod frecvent ca sunt insarcinate doar dupa 6-8 saptamani de graviditate si de abia atunci incep administrrea vitaminelor. In lipsa asigurarii suplimentare preliminare cu acid folic, femeile pot suferi de insuficienta acestei vitamine in decursul primelor 2 luni de dezvoltare a fatului.
In prezent se fac cercetari pentru a determina cantitatile specifice necesare de acid folic in perioada sarcinii.
Insuficienta fie a vitaminei B12, fie a acidului folic, provoaca acelasi tip de anemie, iar tratamentul prin substituirea unei vitamine cu alta corecteaza, de regula, aceasta anemie. Cel mai usor identificabil simptom al deficitului vitaminei B12 este anemia caracterizata de producerea celulelor rosii mari hipocrome ale sangelui – numita anemie pernicioasa. Daca organismul nu primeste vitamina B12, rezultatul este starea de extenuare si tulburarea psihica.
Totusi, in cazul tratarii acestei anemii cu ajutorul acidului folic, simptomele deficitului vitaminei B12 pot ramane camuflate un timp indelungat si pot provoca dereglari pshicice ireversibile. Din aceasta cauza, daca administrati o doza de acid folic mai mare decat 1 mg pe zi, este necesar sa fiti siguri ca nu suferiti de carenta vitaminei B12, iar pentru aceasta medicul trebuie sa va verifice in permanenta nivelul de vitamina B12 in sange, sau sa va injecteze vitamina B12 intramuscular, pentru a fi sigur de asimilarea ei.
Fenitoinul (dilantinul), utilizat pentru combaterea crizelor epileptice, concureaza in organism cu acidul folic la nivelul asimilarii. Fiecare preparat are tendinta de a nu permite asimilarea celuilalt in intestine. Aceste 2 substante concureaza si pentru patrunderea in celulele creierului, fapt ce poate schimba masa critica de dilantin in aceste cellule, adica masa de preparat necesara pentru obtinerea efectelor lui.
Supradozare: Administrat in cantitati foarte mari acidul folic poate provoca accese epileptice persoanelor din grupul de risc.
Mod de administrare – conform NAR, dozele zilnice ale vitaminei pentru mature sunt de 200 mcg pentru barbate si 180 mcg pentru femei; pentru copii in functie de greutate, sunt necesari de la 25 pana la 75 mcg. Regula de calculare a dozelor, conform NAR, este 3 mcg de vitamina pentru fiecare kg al masei corpului. Sarcina si contraceptivele orale pot determina cresterea necesarului de acid folic pana la 400 mcg zilnic, iar unii cercetatori si clinicieni recomanda doze de la 500 pana la 1000 mcg zilnic.
Simptomele insuficientei – anemia, extenuarea, asthenia, durerile de cap, sincopele, paloarea. Limba rosie dureroasa, diareea, slabirea, irascibilitarea, pierderea treptata a memoriei, agresivitatea, paranoia.
Simptomele supradozarii – nu exista simptome confirmate ale surplusului acidului folic, nici macar in doze de sute de ori mai mari decat NAR. Saizeci la suta dintre persoanele participante la un experiment care includea 14 persoane normale, care consumau acid folic in cantitati de 15 mg zilnic, au inregistrat drept consecinte, dupa o luna, meteorismul, voma, anorexia, cosmaruri, indispozitia si irascibilitatea; conform opiniilor cercetatorilor, aceste simptome puteau fi provocate de dozele mari de acid folic.
Pe de alta parte, este cunoscut faptul ca acidul folic se foloseste in cantitati de pana la 80 mg pentru combaterea aterosclerozei (solidificarea arterelor), fara efecte toxice.
Securitatea utilizarii – suplimentele comercializate de vitamine nu pot contine mai mult de 400 mg de acid folic. Aceasta limita a fost stabilita nu din cauza toxicitatii acidului folic, ci pentru a impiedica supradozarea cu acid folic, care poate camufla simptomele anemiei pernicioase. Anemia pernicioasa se trateaza cu usurinta, dar in cazul cand nu este depistata la timp poate provoca distrugeri ireversibile ale sistemului nervos.
Din aceasta cauza, daca consumati doze de acid folic mai mari decat cele recomandate, este necesar sa verificati, periodic nivelul vitaminei B12 pentru a preveni deficitul ei.

Sursa: Enciclopedia Vitaminelor si a Substantelor Minerale, Editura Rovimed Publishers, Bucuresti, 2002

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu