marți, 14 aprilie 2009

Acidul linoleic

Acidul linoleic

Este o parte componenta a grasimilor si un macrocomponent alimentar.
Acidul linoleic (gama-linoleic) este continut in uleiurile extrase din vegetale, cum ar fi cel de porumb si untdelemnul.
Organismul uman are nevoie in mod deosebit de acest acid gras, caci el este material de baza pentru formarea in organism a eicosanoidelor.
Surse alimentare - Uleiurile vegetale plus adaosurile alimentare, care contin ulei enoteric.
Functiile in organism – Producând eicosanoide “bune” şi “rele”, acidul linoleic regleaza cele 2 parti ale unui aspect foarte important al functionarii organismului: cele “bune” reduc tensiunea arteriala in urma vasodilatarii, reduce inflamatia, durerea, contribuie la vindecare, amelioreaza fluxul sangvin, influenteaza constructia tesuturilor slabe. Eicosanoide “rele” au efectul invers.
Interactiuni – Untura de peste contribuie la miscarea balantei in directa sintezei eicosanoidelor “bune”.
Mod de administrare – Pentru a gasi recomadarile speciale privind dieta, puteti consulta capitolul “Componentii yin si yang ai sanatatii”.
Fiti precauti: straduiti-va sa folositi uleiurile extrase din seminte sau plante prin presare la “rece”. Incalzirea uleiurilor pana la temeraturi inalte le schimba structura, reducandu-le calitatea si utilitatea pentru organism. Unele cercetari arata ca uleiurile rafinate pot provoca probleme imunologice, care sporesc probabilitatea imbolnavirii de cancer. Presarea “la rece” pastreaza calitatile utile ale uleiurilor.
Simptomele insuficientei – crestere lenta, stari de astenie, lipsa de coordonare a miscarilor, comportament deviant, slabe rezultate scolare, insensibilitate, vedere slaba.
Simptomele supradozarii – nu sunt cunoscute
Securitatea utilizarii – este o substanta relative inofensiva.

Enciclopedia Vitaminelor si a substantelor minerale, Editura Rovimed Publishers, Bucuresti, 2002

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu