marți, 14 aprilie 2009

Cromul

Cromul

Este o substanta minerala.
La sfarsitul anilor ’50 doi cercetatori, Schwarz si Merz, au comunicat ca sobolanii carora li s-a creat artificial deficitul cromului sufera de intoleranta zaharului. Cand s-a adaugat cromul in alimentatia sobolanilor cu dereglari “diabetice”, starea lor s-a normalizat. Aceasta a fost prima confirmare a importantei cromului pentru viata animalelor. Din acest moment, cercetatorii au inteles necesitatea acestei substante minerale pentru sanatatea omului.
Surse alimentare – drojdia de bere, germenii de grau, ficatul, carnea, branza, boabele de grau integrale, piperul negru, melasa.
Functiile in organism – rolul principal al cromului in organism consta in reglarea nivelului de zahar in sange, in calitate de “factor al tolerantei glucozei”. Cromul participa, impreuna cu insulina, la transportarea zaharului in sange in tesuturile organismului, pentru utilizare sau acumulare. Acest element este atat de important pentru toleranta zaharului, incat deficitul lui profound are ca urmare dezvoltarea unei maladii asemanatoare cu diabetul.
Nivelul cromului in organism se reduce in timpul sarcinii si dupa nastere, la copii bolnavi de diabet, la persoanele care sufera de afectiuni arteriale coronare (sclerozarea arterelor inimii). Deficitul cromului in timpul sarcinii explica diabetul care se poate forma in aceasta perioada (diabetul gravidelor), iar interactiunea cromului cu insulina, poate de asemenea influneta cresterea brusca a masei corpului, acumularea lichidului si cresterea tensiunii arteriale, intalnite frecvent la gravide si la lauze.
Interactiuni – carbonatul de calciu poate reduce capacitatea de asimilare a cromului, si deci, poate provoca insuficienta lui.
- zaharul sporeste necesitatea de crom in organism dar creste si eliminarea cromului prin urina.
Mod de administrare – administrati numai forma trivalenta a cromului (picolat de crom sau glicinnicotinat) in doze zilnice de 100-200 mcg.
Simptomele insuficientei – senzatia de panica, extenuarea, intoleranta zaharului (diabetul de frontiera), creşterea lentă, nivelul mare de cholesterol.
Simptomele supradozarii – eruptii pe piele, ulcerul gastric, insuficienta renala si hepatica.
Securitatea utilizarii – chiar si in doze foarte mari cromul nu exercita efecte negative asupra animalelor supuse experienţelor.

Sursa: Enciclopedia Vitaminelor si a Substantelor Minerale, Editura Rovimed Publishers, Bucuresti, 2002

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu