marți, 14 aprilie 2009

Borul

Borul

Este un microelement.
Fiind descoperit in anul 1910, borul a fost considerat, din 1913, foarte important pentru cresterea plantelor. Doar recent a devenit, in sfarsit, evident ca acest microelement poate fi de importanta vitala si pentru oameni.
Surse alimentare – fructele, legumele, alunele, vinul, cidrul si berea
Functiile in organism – borul este necesar pentru formarea oaselor si mentinerea lor in stare sanatoasa, pentru membranele celulelor ( absolute necesare pentru functionarea normala a celulelor, si cea a vietii ) si posobil, in calitate de cofactor in unelereactii enzimatice, care au loc in organism.
Interactiuni – informatiile in privinta interactiunilor alimentare sunt complete, dar, intrucat se cunoaste ca borul influneteaza metabolismul osului, probabil ca interactioneaza cu vitamina D, calciul, magneziul si posibil, cu fosforul.
Simptomele insuficientei – cercetarile in privinta determinarii simptomelor deficitului de bor la oameni sunt incomplete, dar in experientele cu animale s-a constatat ca acest deficit le incetinea crestrea.
Simptomele supradozarii – greata, voma , diaree, eruptii pe piele si letargie.
Securitatea utilizarii – in apa potabila, in doze mai mari de 150mg/l, borul poate provoca simptomele intoxicatiei.

Sursa: Enciclopedia Vitaminelor si a Substantelor Minerale, Editura Rovimed Publishers, Bucuresti, 2002

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu