marți, 14 aprilie 2009

Carnitina

Carnitina

Este o substanta vitaminoasă. In organismul uman carnitina se obtine din aminoacizii (parti componente ale proteinei) lizina si metionina. Organismul nu duce lipsa de aceasta substanta, deoarece alimentatia obisnuita contine o multime de aminoacizi.
Surse alimentare – lactatele si carnea
Functiile in organism – rolul cel mai important al carnitinei este producerea energiei in urma oxidarii grasimilor. Pentru transformarea acizilor grasi in combustibil in tesuturile muschilor; inimii si ale ficatului este necesar ca acesti acizi sa ajunga in mitocondrii, mici centrale electrice in interiorul celulei. Carnitina este acea substanta care transporta moleculele acizilor grasi in mitocondrii pentru oxidare. In cazul insuficientei de carnitina, moleculele acizilor grasi nu pot ajunge in mitocondrii, se intorc in sange si sporesc nivelul de triglicerid. Intrucat oxidarea sau arderea acizilor grasi reprezinta sursa principala de energie pentru muschiul cordului, savantii au presupus ca dereglarea activitatii cardiace are loc din cauza deficitului de carnitina. Dar aceasta ipoteza nu a fost demonstrată.
Interactiuni – transformarea lizinei si metioninei in carnitina se produce numai in prezenta vitaminei B6.
Mod de administrare – intrucat acest component nu este considerat vital, el nu este inclus in NAR. Atata timp cat veti fi asigurat cu o cantitate suficienta de proteine complete pentru mentinerea sanatatii, nu veti duce lipsa nici de carnitina, nici de predecesorii ei, amionoacizii.
Simptomele insuficientei – rezultatele tututor experientelor reflecta efectele insuficientei numai asupra organismelor animalelor, nu asupra oamenilor, dar judecand dupa aceste rezultate, insuficineta carnitinei poate provoca astenie, oboseala si insuficienta hepatica, cardiaca si renala.
Simptomele supradozarii - nu exista nici un fel de simptome pentru carnitina obtinuta din produse alimentare.
Securitatea utilizarii – specialistii nutritionisti sustin ca pot aparea probleme in cazul utilizarii d- carnitnei. Literatura, din pacate, nu are nici o informatie despre aceasta chestiune, darn u recomanda intrebuintarea d-carnitinei si l-carnitinei.

Sursa: Enciclopedia Vitaminelor si a Substantelor Minerale, Editura Rovimed Publishers, Bucuresti, 2002

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu