marți, 14 aprilie 2009

Vitaminele

"VITA" vine de la cuvantul latin si inseamna "VIATA" Nimeni nu poate trai fara vitamine, ele joaca un rol important in procesul enzimatic al metabolismului nostru, ele fac " sa danseze" hormonii, sa avem idei sclipitoare, si ele ne protejeaza de substantele toxice din jurul nostru, fara a mai adauga toate alte actiuni pe care le au...
Exista o zicala la greci: "Dumnezeu este nemuritor, pe urma vin locuitorii din Creta." Acestia au in Europa cea mai lunga speranta de viata, aproape ca habar n-au ce este un infarct sau un cancer Nu este miracol: alimentatia lor este supra-vitaminata!
De cand americanii au inceput sa inghita vitaminele ca pe bomboane, cazurile de infarct s-au diminuat enorm la ei. Nu stiu de ce, dar dieticienii refuza de a sfatui luarea de vitamine pure, zicand ca trebuie mancat corect Daca dorim cu adevarat sa evitam luarea de vitamine in pilule sau gelule, ar trebui sa respectam urmatoarele reguli :
- de mancat cel putin de 5 ori pe zi fructe, legume, de preferinta bio si cu coaja
- de mancat de doua ori pe zi cruditati
- de mancat de 2 la 4 ori pe saptamana PESTE
- sa se manance numai paste, riz, faine, paine, prajituri, complete (adica faina neagra cu tarate sau orez cu coaja)
- sa se evite zaharurile rafinate, zaharul alb si grasimile animale
- sa se evite fast-food si mancarurile preparate industrial
- sa se manance fructe si legume proaspete (dupa 2 zile in frigider, vitamina C este redusa de 50%)
Multi oameni au o carenta in calciu, fier, iod, seleniu, zinc - minerale care sunt in oligo-elemente sau in saruri minerale.
Sfat: viamina A nu trebuie supra-dozata, iar vitamina D este…. a se evita (caci, ea este sintezata natural in corp, expunandu-ne la soare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu