marți, 14 aprilie 2009

Bioflavonoizii

Bioflavonoizii

Sunt substante asemanatoare vitaminelor si antioxidantilor. Bioflavonoizii, desi nu sunt vitamine, sunt importanti in calitate de “ajutori ai vitaminelor”. Se gasesc in cantitati mari in legume, in orice portiune a lor, si in flori, dandu-le culoare: de exemplu, bioflavonoidul citron determina culoarea galbena a lamaii
Surse alimentare – aceste combinatii sunt concentrate in coaja majoritatii fructelor si legumelor; de asemenea, o cantitate mare se gaseste si in bauturi ca ceaiul, cafeaua, vinul sau berea.
Interactiuni – bioflavonoizii amplifica actiunea vitaminei C.
Mod de administrare – intrucat acestia se gasesc din abundenta in fructe, legume, bauturi, in ratia noastra zilnica putem detecta pana la 1 g de bioflavonoizi. Acesta cantitate este , de obicei, absolute suficienta. In cazul utilizarii canittatilor suplimentare de vitamina C, puteti mari cantitatea de bioflavonoizi, alegand alimentele care le contin in cantitati mai mari. Cu exceptia unor conditii extreme, nu aveti nevoie sa-I consumati suplimentar.
Simptomle insuficientei – nici una. Substantele nu sunt de o importanta vitala.
Simptomele supradozarii – nu sunt decries in literature medicala.
Securitatea utilizarii – in literature medicala a fist comunicat faptul ca bioflavonoidul poate provoca cancerul la animalele de laborator.
Formele de bioflavonoid, care in mod natural, se intalnesc in coaja fructelor si legumelor, nu sunt periculoase din cauza ca fiecare cancerigen sau mutagen (substante provocatoare de cancer) este echilibrat de un anitcancerigen sau antimutagen.
De aceea, intrebuintarea cantitatilor suplimentare din aceasta substanta ar putea fi periculoasa. Aceasta situatie este similara cu cercetarile zaharinei. Acestea aratau ca zaharina provoaca cancerul vazicii urinare a soarecelui, ceea ce echivaleaza cu intrebuintarea de catre om a unei cantitati astronomice de bauturi nealcoolice ( 750 de bidoane zilnic).

Sursa: Enciclopedia Vitaminelor si a Substantelor Minerale, Editura Rovimed Publishers, Bucuresti, 2002

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu