Fierul
Substanta minerala. Fierul este necesar organismului pentru producerea hemoglobinei (transportatorul oxigenului), care coloreaza in rosu celulele rosii ale sangelui, miohemoglobinei, pigmentului similar, care se gaseste in tesuturile musculare, si in calitate de ajutor in diversele reactii importante enzimatice.
Surse alimentare – ficatul (indeosebi cel de porc), creierul, galbenusul de ou, ciupercile albe, pătrunjelul, spanacul, merele, piersicile, prunele uscate, stafidele, graul de calitate superioara.
Funcţiile în organism – dupa cum am mai spus, fierul este necesar pentru sinteza celulelor sanatoase ale sangelui. Daca veti avea insuficienta de fier in organism, veti fi palizi, slabi si obositi, din cauza anemiei, Insa fierul ajuta nu numai la producerea celulelor rosii ale sangelui, ci si la producerea celulelor imune, adica a celulelor albe ale sangelui. In cazul unui deficit de fier, puteti prezenta o sensibilitate sporita la infectiile curente.
Interactiuni – surplusul de calciu (mai mult de 2 g zilnic) concureaza cu fierul la asimilarea in tractul digestiv. Administrarea permanenta a calciului suplimentar poate provoca o insuficienta de fier.
- fierul slabeste capacitatea de asimilare a cuprului si zincului sub forma ionica, iar ei, la randul lor concureaza cu fierul.
- Alimentele din stomac reduc capacitatea de asimilare suplimentara a fierului, insa cel mai bine se asimileaza fierul continut in carnea rosie.
- Cafeaua si ceaiul pot reduce capacitatea de asimilare a fierului.
- Reducerea aciditatii sucului gastric, in timpul administrarii indelungate a antacidelor sau a preparatelor speciale destinate reducerii aciditatii sucului gastric (tagamentul, peptida, actida), poate micsora capacitatea de asimilare a fierului.
- Laptele poate reduce capacitatea de asimilare a fierului.
- Pentru asimilarea si utilizarea normala a fierului este nevoie sa obtinem din alimente o cantitate suficienta de vitamine din grupul B: riboflavina- B2, si piridoxina – B6.
- Carenţa vitaminei A reduce capacitatea de asimilare a fierului.
- Proteinele de origine animala sporesc capacitatea de asimilare a fierului, in timp de proteina de soia o reduce.
- Sarurile acidului fitinic, continute in cereale si in zarzavaturile de culoare inchisa, imobilizeaza fierul in stomac si impiedica asimilarea lui
Mod de administrare – conform NAR, cantitatea recomandata de fier pentru copii intre 3 luni si 3 ani este de 1 mg pentru fiecare kg al masei corpului sau, in medie, 10 mg zilnic; in preajma perioadei de maturizare sexuala, fetele au nevoie suplimentar fr 5 mg zilnic iar baietii de 2 mg zilnic. Femeile mature, pana la menopauza, au nevoie de 15 mg zilnic, iar barbatii mature si femeile dupa menopauza au nevoie de 1 mg zilnic.
Daca utilizati vitamine continand fier sub forma complexa (glicinatul de fier), cantitatea aceasta va fi suficienta pentru mentinerea sanatatii (in cazul in care nu este necesar sa tratati vreo maladie specifica).
Simptomele insuficientei – anemia, limba inflamata, pierderea poftei de mancare, fragilitatea oaselor, sensibilitatea la frig, constipatia, depresia, starea de confuzie, ameteala, dificultati la inghitire, oboseala, fragilitatea unghiilor, flutter cardiac in timpul eforturilor, stoparea cresterii la copiii.
Simptomele supradozarii – surplusul fierului provoaca dureri de cap, pierderea poftei de mancare, oboseala intense si ameteli.
Securitatea utilizarii – intrucat fierul este un agent oxidant (aceasta inseamna ca el poate fi cauza aparitiei radicalilor liberi, care pot distruge tesuturile), nu trebuie sa consumati mai mult fier decat e nevoie. Fierul trebuie administrat impreuna cu antioxidantii, cum ar fi vitamina C si vitamnia E.
Sursa: Enciclopedia Vitaminelor si a Substantelor Minerale, Editura Rovimed Publishers, Bucuresti, 2002
marți, 14 aprilie 2009
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu